Uloga mrežne sigurnosti vatrozida u osiguranju žičanih i bežičnih mreža

Vatrozidi su mrežni sigurnosni uređaji koji umreženo računalo čuvaju na sigurnom. Kao analogiju, treba shvatiti da svi računalni sustavi, radne stanice, poslužitelji da ih nabrojimo koji ulaze u dio mrežnog sustava trebaju konačnu zaštitu od značajnih prijetnji poput virusa i zlonamjernog softvera.

Mreža vatrozida donosi potpunu zaštitu raspona BYOD uređaja kao što su pametni telefoni koji se povezuju na bežični mrežni sustav koji su povezani bežičnim usmjerivačima.

Vrste sigurnosti mreže vatrozida

Sigurnost mreže vatrozida prvenstveno štiti mrežni sustav organizacije od mogućih upada na oba načina:

  • Vanjski

  • Unutarnje

I vanjski i unutarnji sustav zaštite potrebni su za organizacije koje spadaju u kategoriju malih, srednjih i velikih poduzeća.

Vrste vatrozida koje postoje u industriji:

Vatrozidi na temelju odredišne ​​IP adrese

Na tržištu je malo vatrozida koji identificiraju odredišnu IP adresu.

Anegdota: IP adrese ili internetski protokol (IP) jedinstveni su brojevi na internetu koji se koriste za definiranje brojčane oznake dodijeljene uređaju povezanom u mrežu koji pretežno koristi internetski protokol za komunikaciju.

  • Vatrozidi temeljeni na odredišnim IP adresama mogu pratiti izvorno odredište određenih podatkovnih paketa koji ulaze u pretpostavljenu mrežu.

  • Treba shvatiti da je filtriranje na temelju izvorne ili odredišne ​​IP adrese vrlo korisno u razumijevanju autentičnosti podatkovnog paketa.

  • Ako odredišne ​​IP adrese prikazuju zlonamjerni izvor, bilo bi sasvim izvedivo odbaciti takve podatkovne pakete za daljnji prolazak kroz mrežu.

Vatrozidi temeljeni na filtriranju vatrozida aplikacijskog sloja

Filtriranje vatrozida aplikacijskog sloja

Aplikacijski sloj mrežne arhitekture bavi se korisničkim sučeljima poput upotrebe e-pošte, udaljenog pristupa datotekama i prijenosa zajedničkog upravljanja bazom podataka.

Vatrozid aplikacijskog sloja najvažnija je komponenta za filtriranje jer bi to mogao zaštititi hostiranu bazu podataka bilo kakvim upadama.

Vatrozid aplikacijskog sloja naziva se i zaštitnim zidom koji se temelji na hostu, jer oni blokiraju web sadržaj koji može sadržavati tragove zaraza u paketima podataka.

Anegdota: Najfinija kvaliteta vatrozida pripisuje se sposobnosti i sposobnosti u njemu da dijagnosticira i ustrajno prati sadržaj podatkovnog paketa. Međutim, ti se vatrozidi često koriste u tvrtkama koje se općenito prilagode osjetljivim podacima.

Vatrozid sustava za otkrivanje upada

Sustav za otkrivanje upada ili IDS smatran je naprednom značajkom vatrozida koja ima neposrednu sposobnost koju bi drugi konvencionalni vatrozidi poput ICD-a ili vatrozida internetske veze mogli čak i zakazati.

Način rada IDS vatrozida je taj;

Može prepoznati prijetnju koja je ušla u mrežu, a zatim generirati potrebni alarm za operativno osoblje i natjerati ih da bdiju o mogućoj opasnosti.

Ide se korak dalje u smislu prekida mrežne veze s trenutnim učinkom.

Rješenja vatrozida za male tvrtke

Sigurnost je uvijek primarna briga mnogih malih poduzeća, većinu malih i srednjih poduzeća čine usmjerivač ili vatrozid koji su primarni uređaji za rješenja vatrozida koji se provode u prostorijama radi zaštite i zaštite mreže.

Pojavom sustava za sprječavanje upada ili IPS-a neke su dodatne značajke poput mrežnog filtriranja postale temeljna komponenta koja se uklapa u većinu malih poduzeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *