Софтуерен RAID срещу хардуерен RAID

Като част от моя набор от статии относно RAID, днес ще пиша за различни видове контролери. Ако си спомняте в първата статия, бях засегнал малко тази тема и сега ще доразвия.

Както споменахме по-рано, тази технология е разделена на няколко много популярни и важни RAID нива, където всяко ниво е посветено на осигуряване на различни нива на толерантност към грешки и подобрения в производителността. Имайте предвид, че нивото на RAID не е индикация за по-добър / лош тип RAID (RAID 5 не е по-добър от RAID 1), а просто етикет, използван за идентифициране на начина, по който се комбинират устройствата. Всеки тип RAID има свои силни и слаби страни, ключът към избора на вашето ниво на RAID е идентифицирането на това, което искате да постигнете от вашия RAID.

Логическият RAID се постига или чрез хардуер, или от софтуер. Хардуерният RAID е специална допълнителна карта, която обикновено се добавя към PCIe или PCI слотовете на сървъра и управлява RAID масива. Той е проектиран да поддържа различни интерфейси на устройствата като SCSI, SAS, SATA (което ще бъде обяснено в бъдещ блок) и задачата на контролера е да идентифицира и работи съответно с тези устройства. Някои контролери са способни да предоставят повече видове RAID нива от другите, някои имат повече кеш (обяснено в предишен блок) от другите, а някои имат различна функция от останалите. Още веднъж, изборът на подходящ RAID контролер също е специална задача, която трябва да отчита броя на устройствата, общия капацитет след RAID, очакванията за производителност, общия кеш и много други. Разбира се, ъпгрейди са винаги възможни, но добра практика би била да го направите точно от първия опит.

Другият тип RAID е софтуерен RAID. Това е много ограничена и обикновено не се препоръчва опция. Софтуерният RAID няма специален RAID контролер и използва ресурсите на хост системата. Той се интегрира в системната дънна платка, поради което трябва да взема ресурси от хост системата. Този тип RAID може да поддържа SCSI, SAS и SATA, но обикновено на влошено ниво на производителност. Един от най-големите недостатъци на софтуерния RAID е при отказ; възстановяването на RAID се извършва от процесора, който може да претовари системата и напълно да деактивира всички останали дейности, докато задачата приключи. Софтуерният RAID обикновено е избраната опция, когато производителността на RAID не е основна грижа или ако бюджетните ограничения са изключително строги.

Благодаря ви за четенето и се надявам, че това беше информативно за вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *