Примери за компютърен хардуер

Хардуерът е по-малко бляскавата страна на компютърната революция. Както по отношение на функциите, така и по отношение на работата, софтуерът получава цялата заслуга. Всеки с право казва милион неща за Windows, Google, Photoshop и редица други софтуерни програми като Adobe Acrobat, MS Office и различни видове езици за програмиране. Но в сравнение с това, похвалата на хардуерните части е хладка.

В сравнение с гирляндите и букета похвали, които софтуерът получава, това, което хардуерът получава, е потупване по гърба, което е почти последваща мисъл. И така, каква е разликата между хардуера и софтуера? Хардуерът е физическите електронни, електрически, магнитни компоненти и периферни устройства, които съставляват компютър. Софтуерът е програмата, необходима за ефективното управление на компютъра. За ефективното стартиране на софтуерни приложения човек се нуждае от подходящи хардуерни компоненти. Примери за компютърен хардуер включват компоненти, които съставляват централния процесор (CPU) на компютъра, като дънна платка, процесор, твърд диск и памет с произволен достъп (RAM) и периферни устройства като клавиатура, мишка, монитор и модем.

Известният сред хардуерните компоненти е процесорът. Това е интегриран чип, проектиран да изпълнява невероятно голям брой функции. Процесорното поле е свидетел на вълнуваща конкуренция между две компании производители на процесори: Intel и AMD. Конкуренцията е послужила добре на клиентите, тъй като двете организации винаги се опитват да изкачат една стъпка по-високо от другата и да успеят и в повечето случаи. Когато AMD стартира процесор със специална функция, Intel неизменно ще го последва с друга функция, която прави AMD характеристиките мрачни и обратно. Цикълът продължава, тъй като скоростта на обработка и битрейтът на процесора, две характеристики, които определят общата ефективност, се придвижват бързо нагоре.

Друг пример за компютърен хардуер е дънната платка. Това е специално проектирана електрическа и електронна схема, която действа като платформа за прорези в други компоненти на компютъра. Той има специфични слотове за специфични компоненти като процесор, твърд диск, RAM, мрежова карта, графична и видеокарта, звукова карта и вътрешен модем. Важното е компонентите да са съвместими с дънната платка.

Компютърът има два вида памет: постоянна памет с магнитно управление и временна памет с електрическо управление. Тези компоненти на паметта са следващите ни примери за компютърен хардуер. Твърдият диск е постоянната памет, в която се съхраняват всички файлове, които запазваме на компютър. RAM е непостоянната памет, която се използва за функционалната памет при работа на компютъра.

Компютърната периферия е другият набор от примери за компютърен хардуер. Мишката и клавиатурата са най-популярни сред тях. CD и DVD устройствата също са добри примери. Мониторът, модемът, високоговорителят, принтерът и скенерът съставляват света на компютърния хардуер. Въпреки че те са по-малко бляскави, незначителна неизправност в тези компоненти, например малко прах в RAM, може да спре функционирането на всички софтуерни приложения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *