Обсъдени компютърни хардуерни компоненти на системата за управление на въздушното движение NextGen FAA

Понастоящем по-голямата част от системата за контрол на въздушното движение на Съединените щати е базирана на земята, въпреки че това се променя и след като всички самолети разполагат с подходящо оборудване в себе си, планът може да бъде изпълнен за всички на сателитни комуникации. Да, скоро ще пристигне системата ATC на NextGen и има много предимства от наличието на изцяло сателитна система, но има и някои недостатъци. Добре де, нека да обсъдим това за момент, нали?

Миналия месец проведох диалог по темата за системата NextGen на Федералната авиационна администрация и компютърния хардуер, който ще бъде свързан с колега експерт от типа мозъчни танкери и компютърен хардуер и трябваше да говорим за уязвимостите на EMP атака, или масивна слънчева светкавица на сателитната система ATC и Troy Laclaire пита; “ако системата разчиташе на сателити, какво се случва след това?”

Наистина, казах, чувам те. И по този начин сателитите и авиокомпаниите, които им съответстват, трябва да бъдат закалена в битка електроника, нали? Да, но както изглежда, американските военни не могат да предадат онези тайни производствени процеси, които им позволяват да се бият, втвърдили електрониката си. Защото, ако предадат това на чуждестранни авиокомпании и на Китай и други подобни, тогава американските военни няма да могат да се обезоръжат, нито пържени електронни системи и вражески самолети, което ни дава предимството.

Следователно най-добрата електроника, която може да издържи на силна слънчева буря, няма да бъде достъпна за цялата търговска авиация. Всъщност току-що прочетох случай, когато ФБР хвана някой от Филипините, който се опитваше да продаде тези видове електроника на Китай, и те ги получиха под шпионския акт за шпионаж.

Трой направи още една точка за пържената електроника в космоса, работеща с нашата ATC система; „Цялата индустрия спира, докато не успеете да получите повече спътници в орбита?“ Да, голям проблем за времето не е, но това не е единствената индустрия. Какво ще кажете за всяка бензиностанция в страната, която използва сателитите, за да извършва плащанията, когато купувате бензин с кредитната си карта, или всички хранителни магазини, които вземат кредитни карти, или всички Wal-Marts, които свързват информация от всяка транзакция? Мисълта, че ще загубим всичките си спътници, е страшна.

Вижте, не искам да бъда купонджия, но тук трябва да мислим напред и това е сериозен бизнес, когато става въпрос за нуждата ни от 100% ъптайм с нашето компютърно хардуерно оборудване ATC. Всъщност, надявам се, че ще помислите за всичко това.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *